Βορίδης για Novartis: Σκευωρία και συγκάλυψη

Βορίδης για Novartis: Σκευωρία και συγκάλυψη


Cretaday.gr - Η Κρήτη στο επίκεντρο

Ο εισηγητής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για την υπόθεση Novartis, χαρακτήρισε «ντροπή, καταισχύνη, αίσχος, σκευωρία και συγκάλυψη» την πρόταση της πλειοψηφίας για την συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για «προαναγγελία» σκανδάλου, από τον ίδιο πρωθυπουργό, έναν χρόνο πριν καταθέσουν οι μάρτυρες, για δηλώσεις Παπαγγελόπουλου ως μη όφειλε ως υπουργός, για πλήρη έλλειψη κατηγοριών στην πρόταση της πλειοψηφίας, για έωλους χειρισμούς, ώστε να χαρακτηριστούν «προστατευόμενοι» οι μάρτυρες, για παντελή έλλειψη στοιχείων, αλλά και για συγκάλυψη του υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή. 

«Ζητάτε εσείς να εξετασθεί σε βάθος η υπόθεση και όλως τυχαίως το αδίκημα της απιστίας που εμπλέκεται ο Παναγιώτης Κουρουμπλής εμπίπτει, κατά τη δική σας πρόταση, σε παραγραφή. Έχετε καμία καλή εξήγηση γιατί επιλέξατε τη μεθόδευση και οδηγούνται τα αδικήματα περί απιστίας χωρίς να πάνε στην Επιτροπή, χωρίς να κριθεί ποιος είναι χρόνος τέλεσης, χωρίς να γίνει έρευνα; Για δείτε μια σύμπτωση, που απιστία έχει ο Κουρουμπλής. Αυτό είναι η συγκάλυψη», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το διαβιβαστικό της εισαγγελέως αναφέρονται όλα τα ονόματα, αλλά αποφεύγεται το όνομα του Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος αναφέρεται ως «ο διατελέσας τότε υπουργός Υγείας».

Όσον αφορά στην κατηγορία του περί «σκευωρίας», ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στον τρόπο που χαρακτηρίστηκαν «προστατευόμενοι» οι μάρτυρες, αμφισβητώντας τους χειρισμούς επί του θέματος.

«Πως χαρακτηρίστηκαν προστατευόμενοι (διαβάζω από κατάθεση) με τον νόμο 2928 του 2001, σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 2, το οποίο λέει ότι ο χαρακτηρισμός γίνεται με απόφαση του εισαγγελέα αιτιολογημένη για εγκληματική οργάνωση. Υπάρχει εδώ κατηγορία για εγκληματική οργάνωση; Όχι. Με ποια διάταξη, όμως, έπρεπε να γίνει; Του άρθρου 9, αλλά η παράγραφος 7, που προσετέθη με τον νόμο του 2014, η οποία λέει ότι μπορείς να κάνεις μάρτυρα δημοσίας τάξεως μετά το αίτημα του εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση και έγκριση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Γιατί έχουμε πολιτικά πρόσωπα, που απαιτείται η γνώμη ανώτατου δικαστικού λειτουργού. Έγινε αυτό; Όχι. Η μάλλον έγινε στις 9 Φεβρουαρίου, αφού είχε φύγει η δικογραφία από την κ. Τουλουπάκη και είχε έρθει στη Βουλή. Κι αν σκεφτεί κανείς ότι αυτό είναι μεθόδευση, να πέσει φωτιά να τον κάψει», υπογράμμισε ενώ συνέχισε λέγοντας:

«Αυτό αθροίζεται στην προαναγγελία του κ. Τσίπρα, από τον Φεβρουάριο του 2017, που λεπτομερώς περιγράφει τι ακριβώς είναι το σκάνδαλο (οποία σύμπτωσις, όπως είπε, έτσι καταθέτουν και οι μάρτυρες από τον Νοέμβριο του 2017 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018) αλλά και εν συνεχεία στην επίσκεψη του κ. Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο, ώστε να ενημερωθεί για την πορεία της δικογραφίας, κι αυτό μία μέρα μετά το συγκλονιστικό συλλαλητήριο και μία μέρα προτού διαβιβαστεί ο φάκελος και η δικογραφία στη Βουλή, μετά τις δηλώσεις του κ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος ανακάλυψε το μεγαλύτερο σκάνδαλο και κυρίως μετά τις συγκλονιστικές ένορκες καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων».

«Αυτοί οι μάρτυρες, οι κουκουλοφόροι, καταθέτουν «άκουσα, εκτιμώ και τα σχετικά». Το άρθρο 225 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, λέει ότι μάρτυς που δεν είναι αυτήκοος, αλλά όσα ξέρει τα ξέρει από πηγή πρέπει να ερωτηθεί από τον κ. εισαγγελέα και να καταθέσει την πηγή, άλλως το ίδιο άρθρο αναφέρει ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η κατάθεσή του» είπε ο κ. Βορίδης.

«Προσέξτε και κάτι άλλο. Οι μάρτυρες κατέθεταν εννιά το πρωί και τέλειωσαν στη μία το μεσημέρι και έβγαλαν μια δακτυλογραφημένη σελίδα. Τι έλεγαν οι μάρτυρες με την εισαγγελέα τέσσερις ώρες για να βγει μια σελίδα κατάθεση; Για δείτε και κάτι άλλο πολύ ωραίο… Ξέρει ο άλλος ότι δωροδοκήθηκε ο Σαμαράς, ότι πήγαν δύο εκατομμύρια με το τροχήλατο. Πάει στην εισαγγελέα. Πρώτη μέρα κατάθεσης, κουβέντα. Δεύτερη μέρα κατάθεσης, κουβέντα, τρίτη μέρα, κουβέντα, τέταρτη μέρα, κουβέντα, πέμπτη «α και να σας πω, δωροδοκήθηκε και ένας πρωθυπουργός». Αυτοί είναι οι μάρτυρες, αυτά είναι τα στοιχεία, σε αυτά στήνετε την υπόθεση, γι αυτό δεν τολμάτε να μιλήσετε» κατέληξε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής της ΝΔ.