ΕΟΠΥΥ: Στο 100% θα αποδίδονται οι εισφορές για το 2018

ΕΟΠΥΥ: Στο 100% θα αποδίδονται οι εισφορές για το 2018


Cretaday.gr - Η Κρήτη στο επίκεντρο

Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, συναντήθηκαν την τρίτη προκειμένου να καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα απόδοσης των εισφορών στον ΕΟΠΥΥ για το 2018.

Σημειώνεται πως οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης-ΕΦΚΑ και Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών-ΕΤΕΑΕΠ) απέδωσαν το 2017, στον ΕΟΠΥΥ το 100% των εισφορών που εισέπραξαν για λογαριασμό του, οι οποίες ανήλθαν στα 4,77 δισ. ευρώ, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για το 2018, με τις εισφορές να αναμένεται να ξεπεράσει τα 4,7 δισ. ευρώ.

Σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εργασίας και Υγείας, αναφέρεται πως η θετική πορεία των οικονομικών του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, η πλεονασματική λειτουργία του ΕΦΚΑ και η απόδοση του 100% των εισφορών που εισπράττονται για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ, είναι καθοριστικής σημασίας στην πολιτική υποστήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, που υλοποιεί η κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια.

Όπως καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, η χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά, τα ειδικού καθεστώτος και τις διευθύνσεις των υγειονομικών περιφερειών, από 143,4 εκατ. ευρώ, το 2015, αυξήθηκε στα 576,3 εκατ. ευρώ, το 2016 και στα 744,7 εκατ. ευρώ, το 2017. Το ποσό της χρηματοδότησης αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ, το 2018.

«Η στήριξη του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας αποδεικνύουν στην πράξη την άσκηση μίας πολιτικής με σαφές κοινωνικό πρόσημο, εντός του πλαισίου αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Δέσμευση της κυβέρνησης είναι να εντείνει τις προσπάθειές της για τη θεμελίωση και την ενίσχυση των δομών κοινωνικού κράτους με ακόμα πιο αποφασιστικό τρόπο, το επόμενο διάστημα» υπογραμμίζεται ακόμα στην ανακοίνωση.