Ζόραν Ζάεφ: Είμαστε πολύ κοντά σε λύση για το ονοματολογικό


Cretaday.gr - Η Κρήτη στο επίκεντρο

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι η προγραμματισμένη συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, η οποία διήρκησε πριν από 1,5 ώρα.

Σύμφωνα με τους παρευρισκομένους, το κλίμα ήταν πολύ καλό και τέθηκαν επί τάπητος πολλά ζητήματα. 

Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δήλωσε ότι είναι πολύ κοντά σε λύση για το ονοματολογικό. «Συζητήσαμε μια (συγκεκριμένη) λύση στη διένεξη για την ονομασία η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, όμως είναι ανάγκη να έχουμε περισσότερες συζητήσεις στις χώρες μας», δήλωσε ο Ζάεφ σε δημοσιογράφους στη Σόφια.

«Εύχομαι ότι πριν από τη Σύνοδο Ιουνίου θα έχουμε λύση», είπε ακόμα, ενώ έγραψε στη σελίδα του στο Facebook πως οι δύο χώρες ενδυναμώνουν τη φιλία τους, χρησιμοποιώντας πάντως τον όρο «Macedonia».

«Με τον πρωθυπουργό Τσίπρα πιστεύουμε ότι θα βρουμε μία λύση για να διασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια των πολιτών και στις δύο χώρες», σημείωσε επίσης ο κ. Ζάεφ, τονίζοντας πως «η συμφωνία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι πολιτικές συνθήκες, η αντιπολίτευση στις δύο χώρες, και άλλους. Και να μην υπάρξει συμφωνία θα συνεχίσουμε να έχουμε με την Ελλάδα φιλία χωρίς προϋποθέσεις. Και στο τέλος της ημέρας η συμφωνία εξαρτάται και από τους ίδιους τους πολίτες».

Μετά τη συνάντησή τους, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε και με την ‘Αγκελα Μέρκελ.