Η Ιταλία στέλνει φρεγάτα στην κυπριακή ΑΟΖ


Cretaday.gr - Η Κρήτη στο επίκεντρο

Η ιταλική κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στο πολεμικό ναυτικό της χώρας να στείλει φρεγάτα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, όπου τουρκικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο SAIPEM 12000.

Δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας La Repubblica και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) αναφέρουν ότι η ιταλική φρεγάτα συμμετέχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» στην Ανατολική Μεσόγειο και ο διοικητής της έχει ήδη λάβει εντολή να μεταβεί στην κυπριακή ΑΟΖ, αποφεύγοντας, ωστόσο, τις εντάσεις με τα τουρκικά πλοία.

Ιταλική διπλωματική πηγή, κληθείσα να σχολιάσει πληροφορίες για αποστολή ιταλικής φρεγάτας στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, σχολίασε ότι μέχρι στιγμής λαμβάνονται μέτρα σε διπλωματικό επίπεδο και είναι σημαντικό να δοθεί χρόνος στις διπλωματικές διεργασίες, ενώ επεσήμανε ότι δεν έχει πληροφόρηση για κάτι τέτοιο.

«Όλες οι ενέργειες γίνονται στο διπλωματικό επίπεδο και στο πλαίσιο αυτό βρισκόμαστε ασφαλώς σε άμεση επαφή με την κυπριακή κυβέρνηση, σημείωσε η ίδια πηγή.

Για τις επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη, τόνισε ότι όλα τα πιθανά κανάλια επικοινωνίας είναι ανοικτά και «λαμβάνουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία σε διπλωματικό επίπεδο», αναφέροντας, ταυτόχρονα, ότι «δεν είμαστε οι μόνοι που ενεργούμε επί αυτού του θέματος».