Κυβερνήτης του "Γαύδος": Θα μας βούλιαζαν εάν δεν κάναμε ελιγμό


Cretaday.gr - Η Κρήτη στο επίκεντρο

Η ένταση μεταφέρεται σε διπλωματικό πεδίο μετά το πρωτοφανές περιστατικό εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στο υπερσύγχρονο σκάφος.

Η κυβέρνηση έκανε λόγο για επιθετική ενέργεια που έγινε μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ ο κυβερνήτης του ελληνικού πλοίου δήλωσε ότι «εάν δεν έκανα ελιγμό, θα μας βούλιαζαν».

Μετά από αυτά, στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών, αφού 15 ώρες μετά το περιστατικό έγινε διάβημα διαμαρτυρίας, σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα προς την Τουρκία, σχετικά με αυτό το επικίνδυνο και εξαιρετικά προκλητικό περιστατικό.

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι απαράδεκτες απειλές Ερντογάν και η ακραία πρόκληση του εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό μέσα στα χωρικά μας ύδατα, στην περιοχή των Ιμίων, συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση. Αποτελούν νέους κρίκους στην αλυσίδα των προκλήσεων που ακολούθησαν την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας. Καλούμε την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η αποθράσυνση των γειτόνων μας, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση πως στο Αιγαίο δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες»».

Σημειώνεται ότι επενέβη και η Κομισιόν μέσω του Εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά, που δηλώνει ότι παρακολουθεί στενά τα συμβάντα και υπενθυμίζει ότι το υπερσύγχρονο σκάφος του Λιμενικού κατασκευάστηκε και με ευρωπαϊκά κονδύλια, στο πλαίσιο των συμφωνιών για δημιουργία ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.