Λαβρόφ για υπόθεση Σκριπάλ: Πολιτικοί όπως ο Μπόρις Τζόνσον παραποιούν την πραγματικότητα

Λαβρόφ για υπόθεση Σκριπάλ: Πολιτικοί όπως ο Μπόρις Τζόνσον παραποιούν την πραγματικότητα


Cretaday.gr - Η Κρήτη στο επίκεντρο

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε το Λονδίνο πως «παραποιεί» τα πορίσματα της έρευνας του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) αναφορικά με την υπόθεση Σκριπάλ και τα χρησιμοποιεί προκειμένου να επιρρίψει ευθύνες στη Ρωσία.

«Πολιτικοί όπως ο Μπόρις Τζόνσον επιχειρούν για μια ακόμη φορά να παραποιήσουν την πραγματικότητα ισχυριζόμενοι ότι τα πορίσματα του ΟΑΧΟ επικυρώνουν όλες τις θέσεις της Βρετανίας χωρίς εξαίρεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Πρόκειται για μια ακόμη ακρότητα αυτού του πολιτικού, τις έχουμε συνηθίσει. Ο ΟΑΧΟ το μόνο που κάνει είναι να επιβεβαιώνει τη σύνθεση της χημικής ουσίας» που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, και όχι την προέλευσή της, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως ο ΟΑΧΟ ανακοίνωσε την Πέμπτη πως οι εργαστηριακές αναλύσεις «επιβεβαιώνουν αυτά που ανακάλυψε το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά την ταυτότητα του τοξικού χημικού παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στο Σάλσμπερι» για να δηλητηριαστεί ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του. Ο οργανισμός δεν κατονόμασε την ουσία, ούτε απέδωσε ευθύνες.

Με βάση αυτά τα συμπεράσματα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, υποστήριξε ότι δεν μπορεί «να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το τι χρησιμοποιήθηκε και δεν υπάρχει εναλλακτική εξήγηση για τον υπεύθυνο. Μόνο η Ρωσία έχει τα μέσα, το κίνητρο και την πείρα στο ζήτημα».

Η Ρωσία από την πλευρά της ανακοίνωσε πως δεν «θα πιστέψει» κανένα πόρισμα στην υπόθεση Σκριπάλ όσο «οι ειδικοί της δεν έχουν πρόσβαση στα δείγματα των αναλύσεων που αναφέρονται στην εμπειρογνωμοσύνη του ΟΑΧΟ».