Μέρκελ: Ελπίζω ότι θα έχουμε κυβέρνηση πριν το Πάσχα

Μέρκελ: Ελπίζω ότι θα έχουμε κυβέρνηση πριν το Πάσχα


Cretaday.gr - Η Κρήτη στο επίκεντρο

Κατά τη διάρκεια πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης στο Ρίγκεν του βορειοανατολικού κρατιδίου Προπομερανία, την εκλογική της περιφέρεια, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σημείωσε ότι «ελπίζω ότι μετά την συγκατάθεση των κομμάτων θα έχουμε κυβέρνηση πριν το (καθολικό) Πάσχα (σ.σ. την πρώτη Απριλίου). Η επιθυμία για διαφορετικές απόψεις σε μια δημοκρατία δεν επιτρέπεται να είναι τόσο μεγάλη ώστε να μην είναι δυνατή πλέον η δυνατότητα για συνεργασία. Οι διερευνητικές συζητήσεις είναι ένα ένα βήμα μιας μακράς διαδικασίας για το σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού».

Περιγράφοντας τα βασικά σημεία των αποτελεσμάτων των διερευνητικών συνομιλιών, η κα. Μέρκελ υπογράμμισε ότι επιθυμεί να καταβληθεί προσπάθεια να βρίσκονται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Πολλα προβλήματα, όπως είναι λ.χ. η στάση απέναντι στις ΗΠΑ, την Κίνα και η προστασία του κλίματος, δεν μπορούν να επιλυθούν από τα εθνικά κράτη μεμονωμένα, αλλά πρέπει να επιλύονται από την Ευρώπη. Η Γαλλία είναι πολύ δραστήρια στα θέματα αυτά και επιθυμούμε να υπάρχουν και γερμανικές απαντήσεις», τόνισε.

Ακόμα, αναφερόμενη στην πεντηκοστή πέμπτη επέτειο της υπογραφής της «Συμφωνίας των Ηλυσίων», η οποία ρυθμίζει τις σχέσεις συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, είπε πως «συμφωνήσαμε κατά τις διερευνητικές συζητήσεις να επεξεργαστούμε τη συμφωνία και να θέσουμε νέους στόχους ως δυνητική νέα κυβέρνηση».