Μεξικό: 30 πολιτικοί που θα ήταν υποψήφιοι στις εκλογές, έχουν δολοφονηθεί

Μεξικό: 30 πολιτικοί που θα ήταν υποψήφιοι στις εκλογές, έχουν δολοφονηθεί


Cretaday.gr - Η Κρήτη στο επίκεντρο

Στους 30 υπολογίζονται οι πολιτικοί, που είχαν θέσει υποψηφιότητα ενόψει των εκλογών, που θα διεξαχθούν τον Ιούλιο στο Μεξικό και έχουν δολοφονηθεί μέχρι σήμερα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών Αλφόνσο Ναβαρέτε.

Όπως διευκρίνισε ο Ναβαρέτε, οι πολιτικοί που βρέθηκαν στο στόχαστρο δολοφόνων ήταν κυρίως υποψήφιοι δήμαρχοι και υποψήφιοι για έδρες στα τοπικά κοινοβούλια των μεξικανικών Πολιτειών. Η νοτιοδυτική Πολιτεία Γκερέρο είναι ανάμεσα σε αυτές που επλήγησαν περισσότερο.

Την 1η Ιουλίου, οι Μεξικανοί καλούνται να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας, τα μέλη των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, τα μέλη των πολιτειακών κοινοβουλίων, οκτώ κυβερνήτες και δημάρχους, ανάμεσά τους και αυτόν της πρωτεύουσας.

Συχνά, συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος αποπειρώνται να θέτουν υπό τον έλεγχό τους πολιτικούς, ιδίως σε τοπικό επίπεδο, και βάζουν παράλληλα στο στόχαστρο πολιτικούς που μπορεί να αναλάβουν δράση εναντίον τους.

Το 2017, η χώρα βίωσε τη σφοδρότερη έξαρση της βίας των τελευταίων δύο δεκαετιών, όταν, κατά επίσημα, κυβερνητικά στοιχεία, διαπράχθηκαν 25.399 ανθρωποκτονίες.