Το Ηράκλειο ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πόλεις που κινδυνεύουν από καύσωνες και ξηρασίες

Το Ηράκλειο ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πόλεις που κινδυνεύουν από καύσωνες και ξηρασίες


Cretaday.gr - Η Κρήτη στο επίκεντρο

Σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ, τη μεγαλύτερη αύξηση σε καύσωνες και ξηρασίες θα αντιμετωπίσει στο μέλλον –σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις- η Αθήνα, ενώ ανάμεσα στα ονόματα της λίστας βρίσκεται και το Ηράκλειο Κρήτης.

Σε μια προσπάθεια να απαντηθεί το ευρωπαϊκό ερώτημα πώς θα εξελιχθούν φυσικά φαινόμενα όπως πλημμύρες, καύσωνες και ξηρασίες σε 571 ευρωπαϊκές πόλεις για το χρονικό διάστημα έως το 2050 ή το 2100, οι επιστήμονες της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, με επικεφαλής τη Σέλμα Γκουερέιρο, αξιοποίησαν όλα τα διαθέσιμα κλιματικά μοντέλα.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται αύξηση της μέγιστης θερμοκρασίας και χειρότεροι καύσωνες και στις 571 πόλεις, αυξημένη ξηρασία ιδιαίτερα στη Νότια Ευρώπη, περισσότερες πλημμύρες κυρίως στη βορειοδυτική Ευρώπη και γενικότερη επιδείνωση των κινδύνων από ακραία καιρικά φαινόμενα στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών πόλεων.

Η Αθήνα, η Λισαβόνα, η Μαδρίτη, η Λευκωσία και η Σόφια είναι οι πέντε πόλεις με τις, κατά σειρά, μεγαλύτερες προβλεπόμενες αυξήσεις ξηρασίας στο μέλλον. Ακόμη, οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε καύσωνες προβλέπεται να είναι κατά σειρά η Αθήνα, η Λευκωσία, η Πράγα, η Ρώμη και η Σόφια.

Σε εθνικό επίπεδο, η Αθήνα, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Καλαμάτα και ο Πειραιάς βρίσκονται στο υψηλότερο ποσοστό 5% των ευρωπαϊκών πόλεων που κινδυνεύουν τόσο με χειρότερες ξηρασίες όσο και με χειρότερους καύσωνες.

Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα, το Δουβλίνο, το Ελσίνκι, η Ρίγα, το Βίλνιους και το Ζάγκρεμπ αναμένεται να είναι οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε πλημμύρες.