Διαφωνίες Τσίπρα - Ερντογάν στις κοινές τους δηλώσεις


Cretaday.gr - Η Κρήτη στο επίκεντρο

Μετά το πέρας της συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο μέγαρο Μαξίμου, που εξελίχθηκε σε ήπιους τόνους και διήρκησε μιάμιση ώρα, ακολούθησε η κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, όπου τα πνεύματα οξύνθηκαν.

Οι δυο τους ήρθαν σε αντιπαράθεση για το θέμα της συνθήκης της Λωζάνης, για τους μουσουλμάνους στην Δυτική Θράκη, για τους Τούρκους πραξικοπηματίες και για το σύνολο των εθνικών θεμάτων, ενώ συμφώνησαν στο ότι τα Ιεροσόλυμα δεν πρέπει να γίνουν πρωτεύουσα του Ισραήλ, όπως αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Θα ήθελα να καλωσορίσω τον κ.Ερντογάν σε μια ιστορική στιγμή για τη σχέση μας. Γνωρίζουμε τα ζητήματα που μας χωρίζουν, τα οποία άλλωστε υπονομεύουν καθημερινά τη σχέση μας, αλλά γιατί διανύουμε κρίσιμη περίοδο στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, εξελίξεις που μας φέρνουν αντιμέτωπους με νέες διεθνείς προκλήσεις στην ασφάλεια, στην προσφυγική κρίση. Σ’ αυτή την περίοδο είναι ακόμη πιο σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους της επικοινωνίας μας. μπορούμε να το κάνουμε στις αρχές του διεθνούς δικαίου, και του θεμέλιου λίθου στις σχέσεις μας που είναι η Συνθήκη της Λωζάνης. Να μιλάμε και να χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης. υπάρχει ανάγκη οι σχέσεις μας να εκσυγχρονιστούν; Να είναι σχέσεις που να συμβάλλουν στην ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Ο εκσυγχρονισμός αυτός μπορεί να επιτευχθεί μονάχα στο πλαίσιο του σεβασμού των διεθνών συνθηκών, της Συνθήκης της Λωζάνης που δεν μπορεί να εκσυγχρονιστεί. Μιλήσαμε ανοιχτά, δεν κρυφτήκαμε με στόχο να άρουμε παρεξηγήσεις. Μιλήσαμε για το Αιγαίο, μιλήσαμε για την ένταση στο Αιγαίο, είπα ότι πρέπει να τερματισθεί η αυξανόμενη ένταση στην περιοχή. Προσέθεσα ότι δεν συνάδει το καλό κλίμα το γεγονός ότι εν έτει 2017 επικρέμεται επάνω μας η έννοια του casus belli. Συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμισης εμπιστοσύνης. Μιλήσαμε και για την ανάγκη να βρεθεί βιώσιμη και δίκαιη λύση για το Κυπριακό, ελπίζω να κινηθεί και η Τουρκία προς αυτή την κατεύθυνση για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες. Μιλήσαμε και για τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό, μιας δύσκολης συμφωνίας που έχει οδηγήσει σε δραστική μείωση των ροών και των θανάτων. Συμφωνήσαμε σε μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι συζητήθηκε η ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να υποστηρίζει πραξικοπηματίες. Αλλά η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα, κράτος δικαίου με βασική αρχή τη διάκριση των εξουσιών. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης γίνονται απολύτως σεβαστές από όλους μας. Σας καλώ να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που θα βασίζεται στη δύσκολη προσπάθεια να οικοδομούμε γέφυρες σε στέρεα θεμέλια. Αν δεν το αποδεχθείτε να αποβεί σε βάρος όχι μόνο των ελληνοτουρκικών, αλλά των ευρω-τουρκικών σχέσεων. Νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι είναι ευτυχής για την επίσημη επίσκεψή του μετά από 65 χρόνια από την προηγούμενη επίσκεψη ομολόγου του στην Ελλάδα. «Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι πάρα πολύ σημαντικά και στις συνομιλίες που είχαμε θίξαμε θέματα όπως το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας που θεσμοθετήθηκε επί δικής μου πρωθυπουργίας και ελπίζουμε ότι τους προσεχείς μήνες θα γίνει στη Θεσσαλονίκη η 5η συνεδρίασή του. Ως προς τις εμπορικές μας συναλλαγές ο όγκος τους έχει φτάσει φέτος τα 5,6 δισ. δολάρια και πρέπει να ανέβει. Μιλήσαμε για τη σιδηροδρομική ταχεία που θα συνδέει Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη. Μιλήσαμε για τις επισκέψεις Ελλήνων και Τούρκων στις δύο χώρες. Ως προς την τρομοκρατία, θέλω να σας πω ότι έχουμε μεγάλο αγώνα με διάφορες συμμορίες και ξέρουμε ότι και η Ελλάδα γνωρίζει καλά τον αντιτρομοκρατικό αγώνα. Είχαμε 250 θύματα κατά την απόπειρα πραξικοπήματος και αναγνωρίζουμε την υποστήριξη που μας παρείχε η Ελλάδα στο θέμα αυτό. Συζητήσαμε το θέμα τις έκδοσης των πραξικοπηματιών που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα. Αυτό που είπα στον κ. Τσίπρα είναι ότι αυτοί οι πραξικοπηματίες είναι δυνατό να επιστραφούν στην Τουρκία που είναι μια χώρα που έχει καταργήσει τη θανατική ποινή και δεν γίνονται βασανιστήρια. Πιστεύω ότι και η ελληνική δικαιοσύνη θα εισακούσει το αίτημα της έκδοσης. Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Μεγάλη συζήτηση για μεταρρύθμιση. Υπεγράφη από 11 χώρες- έως και την Ιαπωνία. Να δούμε το καθεστώς που διέπει τις μειονότητες. Στη Θράκη υπάρχουν μουσουλμάνοι τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης. πρέπει να γίνουν σκέψεις για τη συνθήκη της Λωζάνης σε ό,τι αφορά τη μειονότητα. Υπάρχει οικονομικό χάσμα στη μειονότητα. Υπάρχει και το θέμα της μουφτείας. Ο αρχιμουφτής είναι είναι ένας διορισμένος δημόσιος υπάλληλος, ενώ η Συνθήκη προβλέπει να εκλέγεται», είπε στη συνέντευξη Τύπου.

Ακόμα, ο κ. Ερντογάν ανέφερε πως «σε όλους του Έλληνες φίλους μου λέω ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για να εκσυγχρονίσουμε αυτή τη Συνθήκη. Δεν πήρα καμία απάντηση. Τίθενται θέματα ως προς την εδαφική ακεραιότητα. Υπάρχει θέμα και για το τζαμί των Αθηνών. Αντίστοιχα στην Κωνσταντινούπολη δεν υπήρξε κανένα θέμα για την αποκατάσταση θρησκευτικών μνημείων. Γίνονται εργασίες στην Παναγία Σουμελά για να μπορούν να προσευχηθούν όσοι επιθυμούν».

Όσον αφορά στο Κυπριακό, επέρριψε την αποκλειστική ευθύνη για τη διακοπή των συνομιλιών στην ελληνοκυπριακή πλευρά. «Θέλουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση. Αυτό θέλει και η ελληνική πλευρά, αλλά τίθενται θέματα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως υπεκφυγές για να μην καταλήξουμε κάπου. Ως προς τα θέματα του Αιγαίου είναι δυσεπίλυτα, αλλά μπορούν να λυθούν με τις διαπραγματευτικές συνομιλίες που πρέπει να γίνουν. πρέπει να εστιάσουμε στο γεμάτο μέρος του ποτηριού. Πρέπει να προχωρήσουμε και να κάνουμε τα βέβαια βήματα. Ως προς το προσφυγικό που ήταν στην ατζέντα, αυτή τη στιγμή η Τουρκία φιλοξενεί 3 εκατ. πρόσφυγες. Τί μας δίνει η ΕΕ ως στήριξη και βοήθεια; 850 εκατ. που τα γίνει στην Ερυθρά Ημισέληνο και όχι στον προϋπολογισμό. Σε μία συνάντηση εργασίας όπως αυτή που κάναμε θέλω να αναφερθώ στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. ΗΠΑ και Ισραήλ είναι οι μόνες χώρες που μιλούν για την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα. Είναι πνευματικό κέντρο για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείς. κανείς άλλος δεν χειροκροτεί την απόφαση. Θα κάνουμε σύνοδο κορυφής στις αρχές του επόμενου έτους και υπάρχει και η σύνοδος των αραβικών κρατών που θα αποφανθούν περί τις απόφασης Τραμπ για τα Ιεροσόλυμα και τώρα θα ήθελα να καταλήξω ευχαριστώντας γι’ αυτή την εξαιρετική υποδοχή και φιλοξενία. Εύχομαι να συνεχισθεί η συνεργασία των δύο χωρών», σημείωσε.